fbpx

Ασφάλιση Σοβαρών Ασθενειών – H ασφάλιση “μπαλαντέρ”

Η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας δεν επιφέρει δυσκολίες μόνο στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου. Οι οικονομικές απαιτήσεις που προκύπτουν με τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα δυσβάσταχτη οικονομική πραγματικότητα για τον ασθενή και τους οικείους του.

Αν θέλεις να έχεις διασφαλισμένα χρήματα που θα φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις εκτάκτων δαπανών υγείας, η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών είναι η λύση που πρέπει εξετάσεις. Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι διαθέσιμα από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες με διαφοροποιήσεις κυρίως ως προς τον αριθμό των σοβαρών ασθενειών που καλύπτουν καθώς και το κόστος.

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση Σοβαρών Ασθενειών;

Ο ασφαλισμένος προσδιορίζει στην έναρξη της ασφάλισής του το ποσό που επιθυμεί να λάβει ως εφάπαξ σε περίπτωση που διαγνωστεί μια σοβαρή ασθένεια. Αν διαγνωστεί μια από τις κατονομαζόμενες στο συμβόλαιο σοβαρές ασθένειες, λαμβάνει το ασφαλισμένο κεφάλαιο συνήθως σε 1 μήνα από τη διάγνωση. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο ξεκινάει από €5.000 και μπορεί να φτάσει μέχρι €100.000.

Η αποζημίωση δίνεται ανεξαρτήτως πραγματοποίησης εξόδων και προσκόμισης σχετικών παραστατικών. Τα χρήματα καταβάλλονται εφόσον ο ασφαλισμένος προσκομίσει στην ασφαλιστική εταιρία ιατρική γνωμάτευση και εξετάσεις που αποδεικνύουν τη διαγνωσμένη ασθένεια. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίδομα το οποίο μοναδική προϋπόθεση καταβολής έχει τη διάγνωση της σοβαρής ασθένειας και φυσικά να έχει παρέλθει ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την ενεργοποίηση της κάλυψης (συνήθως 3 μήνες).

Η κάλυψη μπορεί να δοθεί σε ηλικίες από 18 ετών μέχρι 69 ετών.

Ποιες σοβαρές ασθένειες καλύπτονται;

Οι σοβαρές ασθένειες που καλύπτονται διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλεγεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

ΚαρκίνοςΠνευμονική Νόσος σε τελικό στάδιοΝόσος του Alzheimer/Σοβαρή Άνοια (πριν την ηλικία των 60 ετών)
Καρδιακή ΠροσβολήΗπατική Ανεπάρκεια σε τελικό στάδιοΚεραυνοβόλος Ηπατίτιδα
Χειρουργική Επέμβαση Αορτοστεφανιαίας ΠαράκαμψηςΚώμαΠρωτοπαθής Πνευμονική Υπέρταση
Χειρουργική Επέμβαση Καρδιακής ΒαλβίδαςΚώφωση (Απώλεια της Ακοής)Καλοήθης Όγκος Εγκεφάλου
Χειρουργική Επέμβαση ΑορτήςΑπώλεια της ΦωνήςΕγκεφαλίτιδα
Άλλη Σοβαρή Στεφανιαία ΝόσοςΣημαντικά ΕγκαύματαΠολιομυελίτιδα
Εγκεφαλικό επεισόδιοΜεταμόσχευση Σημαντικού ΟργάνουΒακτηριακή Μηνιγγίτιδα
Νεφρική ΑνεπάρκειαΣκλήρυνση κατά ΠλάκαςΜείζον Τραύμα της Κεφαλής
Απλαστική ΑναιμίαΠαράλυση (Απώλεια της χρήσης των άκρων)Σύνδρομο Απαντητικού Αρνητισμού
Τύφλωση (Απώλεια της Όρασης)Νόσος του ParkinsonΠροϊούσα Σκληροδερμία
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος με Νεφρίτιδα του Λύκου

Γιατί είναι χρήσιμη η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών;

Γιατί ο ασφαλισμένος χρειάζεται άμεσα χρήματα για να καλυφθούν έξοδα πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έξοδα διαβίωσης και έξοδα για αλλαγές της  καθημερινότητάς του.

Αν θεωρείς ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να διατηρείς ένα πρόγραμμα νοσηλείας, η ασφάλιση των σοβαρών ασθενειών μπορεί να αποτελέσει ένα “μαξιλάρι” εξόδων, με χαμηλότερα σαφώς όρια από ένα πρόγραμμα νοσηλείας αλλά ταυτόχρονα και χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Ακόμα όμως και αν διατηρείς ένα πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης, η εμπειρία των αποζημιώσεων σοβαρών ασθενειών έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα “παράπλευρα” έξοδα εκτός νοσηλείας που προκύπτουν είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Ας δούμε ενδεικτικά κάποια από αυτά:

  • Έξοδα για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.
  • Έξοδα για μη καλυπτόμενα φάρμακα & θεραπείες.
  • Έξοδα μετακίνησης και διαμονής σε περίπτωση μετάβασης από επαρχιακή πόλη σε αστική περιοχή, τόσο του ίδιου όσο και των συνοδών του. Σε περίπτωση μετάβασης σε χώρα του εξωτερικού τα συγκεκριμένα έξοδα είναι πολλαπλάσια.
  • Έξοδα για κατ’ οίκον νοσηλεία ή φροντίδα.
  • Έξοδα για αποθεραπεία σε κέντρα αποκατάστασης.
  • Έξοδα εξοπλισμού που θα βοηθήσει τον ασθενή σε περίπτωση που έχει κινητικές δυσλειτουργίες (π.χ. αναπηρικό αμαξίδιο, νοσοκομειακό κρεβάτι).
  • Έξοδα ”χωρίς απόδειξη”
  • Έξοδα διαβίωσης, ειδικά σε περιπτώσεις που ο ασθενής θα παραμείνει εκτός εργασίας για ένα διάστημα. Ανάλογα με το επάγγελμά του εισροή χρημάτων μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί, είτε άμεσα (σε περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελμάτων) είτε μετά από κάποιους μήνες (σε περίπτωση έμμισθης εργασίας)

Αν έχω νοσοκομειακό πρόγραμμα, χρειάζεται να έχω και ασφάλιση σοβαρών ασθενειών;

Τα έξοδα που προκύπτουν μετά από μια σοβαρή ασθένεια δεν περιορίζονται στο κόστος νοσηλείας. Το νοσοκομειακό πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας και σε κάποιες περιπτώσεις ένα μικρό ποσό εξόδων που θα πραγματοποιηθούν πριν ή μετά τη νοσηλεία και σχετίζονται με αυτή. Η κάλυψη της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι αναμφισβήτητα από τις σημαντικότερες, ωστόσο ο ασφαλισμένος οφείλει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να καλύπτει έξοδα όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω.

Τα έξοδα εκτός νοσηλείας  που προκύπτουν με τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, είναι το ίδιο υψηλά και δυσβάσταχτα, είτε έχεις ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα που καλύπτει τρίκλινο δωμάτιο με απαλλαγή € 3.000, είτε έχεις πρόγραμμα που καλύπτει μονόκλινο δωμάτιο με 100% κάλυψη εξόδων από το πρώτο ευρώ.

Συνεπώς, η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών συστήνεται σε κάθε περίπτωση ώστε να αντιμετωπιστούν τα κόστη που προκύπτουν. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα νοσηλείας σου προβλέπει δική σου συμμετοχή στα έξοδα νοσηλείας, η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών έρχεται να καλύψει τη συμμετοχή σου.

Πόσο κοστίζει;

Οι βασικές παράμετροι που προσδιορίζουν το κόστος είναι: το ασφαλισμένο κεφάλαιο, η ηλικία του ασφαλισμένου και ο αριθμός των σοβαρών ασθενειών που καλύπτονται.

Ένα ενδεικτικό κόστος ασφάλισης για έναν 40χρονο σε πρόγραμμα που καταβάλει €20.000 σε περίπτωση διάγνωσης μιας σοβαρής ασθένειας, ξεκινά από €10/μήνα.

Με τι μπορεί να συνδυαστεί;

Η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητο πρόγραμμα ασφάλισης ή και να συνδυαστεί σε συμβόλαιο ασφάλειας ζωής ή νοσοκομειακής περίθαλψης για πληρέστερη κάλυψη.

Συνοψίζοντας

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συγκεκριμένη κάλυψη μπορεί να έχει εναλλακτικούς ρόλους ανάλογα με τις περιστάσεις – για αυτό και τη χαρακτηρίζουμε κάλυψη “μπαλαντέρ”. Η ασφάλιση σοβαρών ασθενειών, ίσως να μην είναι από τις δημοφιλέστερες στους ασφαλισμένους, είναι όμως από τις πιο σημαντικές που μπορούν να έχουν.

Ζήτα μια δωρεάν συνεδρία με έναν σύμβουλο της DFAdvisors σήμερα για να ενημερωθείς σωστά και ολοκληρωμένα για τις επιλογές που μπορείς να έχεις εσύ και η οικογένειά σου.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Μετάβαση στο περιεχόμενο